Tagi: trening fitness diety women odchudzanie life health diet dietetyka ćwiczenia
04 lutego 2009, 11:06
Na rynku coraz częściej pojawiają się super diety cud, dzięki którym
stracisz dużo kilogramów w krótkim czasie, jednak to nie jest możliwe
diety takie pozbawione są bowiem pewnych składników potrzebnych naszemu
organizmowi. Zdrowe diety zawierają wszystkie niezbędne składniki
jednak w zmniejszonych ilościach. Na początku kuracji warto ważyć ilość
produktów spożywczych, aby później móc samodzielnie ocenić porcje.
Bardzo ważne jest aby nie jeść w czasie oglądania telewizji lub
czytania. Pamiętajmy aby jeść 3-4 razy dziennie i nie zapominajmy, iż
śniadanie to najważniejszy posiłek całego dnia. Trzeba nauczyć się aby:
nie dojadać, nie zjadać resztek, nie jeść w czasie największego
nasilenia głodu. Najlepiej wyznaczyć sobie jakiś realny cel i do niego
dążyć. Aby schudnąć 0,5-1 kg tygodniowo należy jeść o 600-1000 kcal
mniej każdego dnia. Możemy zadać sobie pytanie w takim razie co
powinniśmy jeść? Odpowiedź jest bardzo prosta wszystkie składniki tylko
w odpowiednich ilościach. Obniżenie kaloryczności można uzyskać poprzez
zmniejszenie ilości jedzenia i jedzenie potraw niskokalorycznych.
Zabronione produkty podczas diety zdrowotnej to: tłuste mięso, ryby i
wędliny, lody, wszelkie słodycze, alkohol i piwo. Zalecane jest
spożywanie warzyw i owoców niskokalorycznych. Chude mleko, ryby,
maślanka, mięso i wędliny. Istotna jest tutaj także metoda zamienników
tzn. na przykład w grupie produktów zbożowych tą samą wartość
kaloryczną mają 4 łyżki płatków, 2 łyżki muesli i 3 łyżki gotowanego
ryżu. W momencie odczuwania głodu starajmy się odwrócić od niego uwagę
inną czynnością albo wypijmy szklankę wody mineralnej.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie I: płatki kukurydziane, owsiane z niskotłuszczowym mlekiem,
lub kromkę chleba z chudym twarogiem; a do tego kawa z mlekiem lub
herbata bez cukru.
Śniadanie II: pieczywo, jogurt lub owoce.
Obiad: zupa jednak przygotowana wyłącznie na czystym wywarze z warzyw,
a na drugie danie chude mięso z drobiu lub ryba, do tego warzywa i
najlepiej surówka.
Podwieczorek: surówka z warzyw, owoce lub galaretki
Kolacja: gorąca potrawa (np. ryba z warzywami) lub kromka chleba z chudym twarogiem czy wędliną.