Archiwum luty 2009


Zdrowe diety
Autor: plaskibrzuch
Tagi: trening   fitness   diety   women   odchudzanie   life   health   diet   dietetyka   ćwiczenia  
04 lutego 2009, 11:06

Na rynku coraz częściej pojawiają się super diety cud, dzięki którym stracisz dużo kilogramów w krótkim czasie, jednak to nie jest możliwe diety takie pozbawione są bowiem pewnych składników potrzebnych naszemu organizmowi. Zdrowe diety zawierają wszystkie niezbędne składniki jednak w zmniejszonych ilościach. Na początku kuracji warto ważyć ilość produktów spożywczych, aby później móc samodzielnie ocenić porcje. Bardzo ważne jest aby nie jeść w czasie oglądania telewizji lub czytania. Pamiętajmy aby jeść 3-4 razy dziennie i nie zapominajmy, iż śniadanie to najważniejszy posiłek całego dnia. Trzeba nauczyć się aby: nie dojadać, nie zjadać resztek, nie jeść w czasie największego nasilenia głodu. Najlepiej wyznaczyć sobie jakiś realny cel i do niego dążyć. Aby schudnąć 0,5-1 kg tygodniowo należy jeść o 600-1000 kcal mniej każdego dnia. Możemy zadać sobie pytanie w takim razie co powinniśmy jeść? Odpowiedź jest bardzo prosta wszystkie składniki tylko w odpowiednich ilościach. Obniżenie kaloryczności można uzyskać poprzez zmniejszenie ilości jedzenia i jedzenie potraw niskokalorycznych. Zabronione produkty podczas diety zdrowotnej to: tłuste mięso, ryby i wędliny, lody, wszelkie słodycze, alkohol i piwo. Zalecane jest spożywanie warzyw i owoców niskokalorycznych. Chude mleko, ryby, maślanka, mięso i wędliny. Istotna jest tutaj także metoda zamienników tzn. na przykład w grupie produktów zbożowych tą samą wartość kaloryczną mają 4 łyżki płatków, 2 łyżki muesli i 3 łyżki gotowanego ryżu. W momencie odczuwania głodu starajmy się odwrócić od niego uwagę inną czynnością albo wypijmy szklankę wody mineralnej.


Przykładowy jadłospis:

Śniadanie I: płatki kukurydziane, owsiane z niskotłuszczowym mlekiem, lub kromkę chleba z chudym twarogiem; a do tego kawa z mlekiem lub herbata bez cukru.

Śniadanie II: pieczywo, jogurt lub owoce.

Obiad: zupa jednak przygotowana wyłącznie na czystym wywarze z warzyw, a na drugie danie chude mięso z drobiu lub ryba, do tego warzywa i najlepiej surówka.

Podwieczorek: surówka z warzyw, owoce lub galaretki

Kolacja: gorąca potrawa (np. ryba z warzywami) lub kromka chleba z chudym twarogiem czy wędliną.